Τα Δρακόσπιτα είναι 23 παράξενα κτίσματα που στέκουν όρθια εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Νότια Εύβοια. Η λέξη Δράκος έχει τη ρίζα της από τη ρήμα «δέρκομαι» που σημαίνει εκείνον που έχει οξύ και διαπεραστικό βλέμμα. Ακόμα σημαίνει εκείνον που καταπλήσσει με το βλέμμα του. Τέτοιο βλέμμα αλλά και υπερβολική δύναμη είχαν οι Δράκοι κατά τη λαϊκή παράδοση.
Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο οι δράκοι, τα μυθικά πλάσματα που τρόμαζαν τους κατοίκους της περιοχής, έμεναν σε μεγαλιθικά κτίσματα που αποκαλούνται δρακόσπιτα. Η τοποθεσία που τα συναντά κανείς, δεν παραπέμπει σε περιοχή που έχει και ανθρώπινες κατοικίες. Συνήθως είναι απόκρημνες πλαγιές βουνών και τα χτίσματα ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Είναι αφομοιωμένα πλήρως στο περιβάλλον, καθώς έχουν οικοδομηθεί από τεράστιες πέτρες των βουνών και έχουν λαξευτεί σε ορθογώνιο σχήμα....
Ένα ακόμα στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι ότι δεν έχουν θεμέλια και οι πλάκες των κτιρίων δεν συνδέονται μεταξύ τους με κάποιο υλικό. Η στέγη τους είναι πυραμιδωτή και είναι κατασκευασμένη με απόλυτη ακρίβεια, σύμφωνα με το εκφορικό σύστημα. Οι γιγαντιαίες πλάκες είναι τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη και για αντίβαρα έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλοι ογκόλιθοι. Ο τρόπος που τοποθετήθηκαν οι γιγαντιαίοι λίθοι δεν είναι γνωστός, όπως επίσης άγνωστη παραμένει και η χρονολόγηση του.
Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί από ποιους δημιουργήθηκαν τα πέτρινα κτίρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κατασκευαστές ήταν γνώστες στατικής και της κυκλώπειας τεχνικής. Ίσως ήταν οι Κάρες σκλάβοι που εργαζόταν στα λατομεία της περιοχής ή οι Δρύοπες, πανάρχαια φυλή που εγκαταστάθηκε το 1.200 π.Χ. στο νότιο τμήμα της Εύβοιας και ίδρυσε πόλεις, μετά τον διωγμό της από την περιοχή του Παρνασσού. Ο ερευνητής Εμ. Έλριτς, ο οποίος ερεύνησε τα αρχαία κτίσματα θεωρούσε πως τα δρακόσπιτα οικοδομήθηκαν σίγουρα από τους Δρύοπες προς τιμήν του Δία και της γυναίκας του Ήρας. Το γεγονός πως βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα αρχαία λατομεία της περιοχής προσθέτει μια ακόμα εκδοχή, σύμφωνα με την οποία κατασκευάστηκαν από τους λατόμους ως ιερά που προς τιμήν του Ηρακλή, που θεωρούταν ο προστάτης τους.
Τα πανάρχαια πέτρινα κτίρια βρίσκονται σε τοποθεσίες στρατηγικής σημασίας και πιθανόν δημιουργήθηκαν για να εποπτεύουν τη γύρω περιοχή. Τα περισσότερα βρίσκονται στα Στύρα, ενώ το πιο γνωστό και τέλεια οικοδομημένο δρακόσπιτο βρίσκεται στο βουνό Όχη, σε κοντινή απόσταση με την Κάρυστο. Το δρακόσπιτο της Όχης ανακαλύφτηκε πρώτη φορά το 1797 από τον Άγγλο γεωγράφο Μ.Π. Χώκινς, o οποίος όταν το αντίκρισε πίστευε ότι ήταν αρχαίος ναός.
Είναι οικοδομημένο, όπως τα υπόλοιπα, από πέτρες του βουνού και η είσοδος σε αντίθεση με τους αρχαίους ναούς βρίσκεται στη μεγάλη πλευρά του κτιρίου. Το 1959 ο καθηγητής Ν. Μουτσόπουλος ανακάλυψε κάτω από το κτίριο θραύσματα μελανόμορφων, αγγεία, όστρακα, λυχνάρια. Τα περισσότερα ευρήματα χρονολογούνται από τα αρχαϊκά και τα ρωμαϊκά χρόνια, ενώ το παλαιότερο εύρημα που ανακάλυψε ήταν μια επιγραφή σε ένα όστρακο που βρέθηκε στον εξωτερικό χώρο του κτίσματος. Ο καθηγητής έκανε ανασκαφές σε 12 ακόμα δρακόσπιτα της περιοχής και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το δρακόσπιτο της Όχης, που πίστευε ότι συνδεόταν με αρχαίο ναό αλλά δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να το αποδείξει. Το πιο πιθανό είναι ότι ποτέ δεν θα διαλευκανθεί το μυστήριο που περικλείει τα παράξενα κτίσματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι ένα ακόμα δείγμα της προχωρημένης γνώσης της στατικής κτιρίων και της μεγαλιθικής αρχιτεκτονικής που κατείχαν οι αρχαίοι λαοί.
Πηγή: mixanitouxronou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου