Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

To χωριό που έχει σπίτια- σπήλαια όπως στους Φλίντστοουνς και βρίσκεται στην Ιταλία! (φωτό)

Χρονολογείται στη λίθινη εποχή, αποτελεί έναν από τους πρώτους ανθρώπινους οικισμούς στην Ιταλία και κατοικείται ακόμα.
 
Αν ψάχνετε λοιπόν για ένα σκηνικό που να θυμίζει κάτι από τους Φλίνστοουνς, το Σάσι Ντι Ματέρα βρίσκεται στην άκρη μίας απότομης χαράδρας στο νότιο τμήμα της χώρας, χρονολογείται 9.000 πίσω και πιστεύεται ότι είναι η πιο παλιά διαρκώς κατοικημένη πόλη -σπήλαιο στον κόσμο.
 
Η προστατευόμενη από την UNESCO περιοχή Sassi είναι μέρος της πόλης Matera και έχει λαξευτεί στο βράχο του ενός γιγάντιου φαραγγιού που σχηματίστηκε από ένα μεγάλο ποτάμι.
 
Με την πρώτη ματιά, το Sassi εμφανίζεται ως ένα συνονθύλευμα από πέτρινα καλύβια που αδιάλειπτα συγχωνεύονται με το εκπληκτικό τοπίο - αλλά πίσω από τις γραφικές κατοικίες κρύβονται ιστορίες αγώνα.
 
Μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα οι άνθρωποι που ζουν εκεί δεν είχαν καμία πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και υπήρχε έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας ή κατάλληλων εγκαταστάσεων αποχέτευσης.
 
Οι κάτοικοι εκμεταλλεύτηκαν κάθε κομμάτι βράχου θα μπορούσαν και πολλές από τα σπίτια είναι σε στρώσεις σπίτια διαθέτουν και διαθέτουν δαιδαλώδη δρομάκια και σκάλες.
 
Με το πέρασμα του χρόνου, νέες τρύπες σκαλίζοντας συνεχώς για να δημιουργηθεί χώρος για τον αυξανόμενο πληθυσμό, αλλά οι κάτοικοι είχαν ανάγκη από τα βασικά αγαθά καθώς δεν υπήρχαν εύκολα προσβάσιμα καταστήματα.
 
Οι οικογένειες ζούσαν ανάμεσα στα ζώα τους, η δίαιτά τους ήταν απλή, οι αρρώστιες θέριζαν και η ελονοσία αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες απειλές.
 
Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κάτοικοι μετακινήθηκαν απρόθυμα από τα κατεστραμμένα σπίτια τους στη Ματέρα.
 
Πλέον, ενώ αρκετά από τα σπίτια είναι πλέον εγκαταλελειμμένα, ο οικισμός δέχθηκε μία τεράστια ώθηση από την Unesco η οποία το 1993 χαρακτήρισε το χωριό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 
Σε αρκετά από τα σπήλαια έχει δοθεί μια νέα ζωή καθώς έχουν μετατραπεί σε άνετα σπίτια, ξενοδοχεία και εστιατόρια τα οποία δέχονται κατά κύματα τους τουρίστες που σπεύδουν να δουν για ποιο λόγο η Unesco εντυπωσιάστηκε τόσο από την περιοχή.
 
Το τοπίο έχει αποτελέσει το σκηνικό για πολλές βιβλικές ταινίες μία από τις οποίες είναι και τα «Πάθη του Χριστού» που γυρίστηκε το 2004.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου